Nyhedsarkivdetaljer

Nordeuropæisk talentudviklings- topmøde

Nordeuropæisk talentudviklingstopmøde på Aarhus Filmværksted

De danske filmværksteder afholdt den 28. og 29. november et internationalt talentudviklingstopmøde i Aarhus, for filmværksteder og mediecentre i Nordeuropa.

Målsætningen var at skabe en samlet nordisk netværksorganisation for støttebaseret talentudvikling inden for levende billeder. En organisation som skal øge vidensdeling, skabe tværnationale co-produktioner samt bidrage til en internationaliserende dimension i talentudviklingsmiljøer.

Mødet inkluderede værkstedsledere fra Dublin, Thorshavn, Stockholm, Skåne, Oslo, Oppland, Kiel, Viborg, Odense, Aarhus og København. Kendetegnende for topmødets deltagere er, at de støtter unge filmskabere med adgang til udstyr, kun lidt eller ingen kontanter samt seminarer og workshopaktiviteter. Det er ikke egentlige SU-berettigede uddannelser. Og den primære undervisningsmetode er ”learning by doing”, gerne i tæt samarbejde med branchens selskaber.

Mens film- og tv-skolerne har den internationale organisation CILECT, har de uafhængige film- og medieværksteder ikke en lignende organisering. Det ville initiativtagerne bag mødet, Morten Hartz Kaplers og Prami Larsen, gerne råde bod på. Et af mødets agendaer var derfor at få alle deltageres underskrift på en hensigtserklæring om at danne `Screen Talent Europe´ – en organisation som skal kunne rumme film- og medieværksteder, foreningsuddannelser og andre institutioner, som arbejder med semiprofessionel talentudvikling til film, tv og computerspilbranchen.

Planen er at holde årsmøder med deltagelse af flere og flere talentudviklingsaktører fra Nordeuropa. Mødet har skabt det første fundament for en stærk faglig og politisk netværksorganisation, der fremadrettet vil kunne fremme og udvikle den nordiske filmværkstedsmodel, samt hjælpe lande som Finland, Island, Estland, Letland, Litauen og Grønland til at oprette og udvikle filmværksteder efter lignende pædagogiske og faglige principper. Netværksorganisationens næste møde vil foregå i Berlin, under Berlinalen, i februar 2015.

Deltagerne var:
Jákup Veyhe, Klippfisk, Færøerne
Arne Sommer, Filmwerkstatt Kiel, Tyskland
Alan Fitzpatrick, Filmbase Dublin, Irland
Conor Murphy, Filmbase Dublin, Irland
Anders Fristad Rudolph, Mediefabrikken Akershus, Norge 

Thomas Bjerke, Filmværkstedet i Oppland, Norge
Anne-Marie Söhrman Fermelin, Filmbasen Stockholm, Sverige
Hanna Sohlberg, Film i Skåne, Sverige
Morten Hartz Kaplers, Aarhus Filmværksted, Danmark
Prami Larsen, Filmværkstedet, Det Danske Filminstitut, Danmark
Jane Roneklint, Odense Filmværksted, Danmark
Tim Guy Leborgne, Open Workshop ved the Animation Workshop, Danmark

Talentudviklings topmødet er finansieret af Det Danske Filminstitut og Aarhus Filmværksted, og har modtaget sponsorater fra Spiselauget.

Go back