Historien om Filmværksted Aarhus

Idéen til Aarhus Filmværksted opstod i 1975, da en flok unge Aarhusianere, i tråd med tidens strømninger, havde et ønske om at demokratisere det danske mediebillede. På det tidspunkt var produktionsudstyr utilgængeligt for de fleste, så der blev taget brugte smalfilmskameraer og hjemmelavede klippeborde i brug. Drømmen var et åbent, kreativt filmmiljø, hvor alle med noget på hjertet, fik et sted, hvor de kunne få realiseret deres historier.

Tre år senere, i 1978, tog Aarhus Filmværksted sine første officielle skridt. Det blev et fristed for filmsultne sjæle, der kunne få deres idéer ud gennem linsen og op på lærredet.

I løbet af 1980’erne blev Aarhus Filmværksted mere etableret, da frivillige strømmede til og de første medarbejdere blev fastansat. Udstyrssortimentet fik vokseværk og hylderne blev fyldt op. Det nye udstyr medførte en eksperimental bølge af videokunst, fiktionsfilm og lyd/diasproduktioner. Filmudstyr var på dette tidspunkt ufatteligt dyrt for den almene hverdagsdansker, så med Aarhus Filmværksted fik de mulighed for at visualisere deres idéer.
Værkstedet fik derudover lokaler og støtte fra Aarhus Kommune.

I slutningen af 1980’erne blev projektredaktionen bragt til live. Projektredaktionens medlemmer udvalgte på demokratisk vis, hvilke projekter der kunne låne udstyr og filmfolk til deres produktioner.

I 1990’erne voksede efterspørgslen igen og Aarhus Filmværksteds ressourcer fik for alvor ben at gå på. Derfor indgik Aarhus Filmværksted en aftale med Aarhus Kommune om at producere lokal-tv og nyhedsspots, som blev deres primære indtægtskilde, så værkstedet fortsat kunne få filmskaberes idéer vækket til live. Den eksperimentelle videokunst blev erstattet med fiktion- og dokumentarfilm, og brugerne blev mere og mere professionelle i deres tilgang til filmproduktion.

I 2000'erne gik Aarhus Filmværksted fra at være en forening til at være en fond. Det betød at Aarhus Filmværksted blev statsstøttet og mulighederne blev udbygget.

I 2010’erne kom Aarhus Filmværksted på verdenskortet, da der blev afholdt filmcamps i lande fra Færøerne til Irland. Her mødtes unge filmskabere på tværs af kulturer for at skabe film, lære og udfordre hinanden. Derudover blev et samarbejde med Screen Talent Europe indgået, hvor vi i fællesskab med andre europæiske lande fortsat styrker filmtalenters udvikling.

I 2013 trådte Aarhus Filmværksted ind i en ny æra. De første filmproduktioner fik kontantstøtte af Aarhus Filmværksted. Konsulentordningen blev dermed også indført, så Aarhus Filmværksteds støtteprocedurer ligner de professionelles på bedst mulig vis.
Tre år efter, i 2016, blev alle filmværkstederne i samlet under fonden Filmtalent. Filmtalent samlede filmværkstederne i. Vi begyndte at låne udstyr og lokaler af hinanden på kryds og tværs af landet, hvilket medførte en række nationale projekter med henblik på at finde og udvikle talenter. I 2024 fik filmværkstederne et nyt og ens logo og Aarhus Filmværksted blev til Filmværksted Aarhus.

I dag lever ånden og ønsket om at støtte nye, unge filmskabere i deres faglige og kunstneriske udvikling stadig. Filmværksted Aarhus afholder workshops, masterclasses og har fire støtterunder om året, så filmsultne sjæle i Vestdanmark fortsat kan få deres idéer ud gennem linsen og op på det store lærred.

Vil du vide mere? Så læs AarhusWikis artikel her.